Pierogi bezglutenowe 0,5 szklanki
kleiku kukurydzianego ok. 1,5 szklanki mąki bezglutenowej
łyżeczka oleju sól woda Kleik uzupełnić wodą do
pełnej szklanki, wymieszać, dodać olej, sól i mąkę. Zagnieść
ciasto (powinno mieć konsystencję jak na pierogi). Mąki dodać
tyle, aby ciasto nie kleiło się zbytnio do rąk. Urwać kawałek
ciasta, włożyć dowolny farsz i zakleić. Wrzucać na osolony
wrzątek i gotować 5 - 8 minut od momentu wypłynięcia na
powierzchnię. Najlepiej gotować pierogi tuż po przygotowaniu.
Jeśli muszą "czekać", ułożyć je na talerzu z mąką.
Ciasto bananowe
4 bardzo dojrzałe banany
25 dag mąki lub mixu
20 dag cukru
5 dag stopionego masła
1 jajo
1 łyżeczka sody oczyszczonej
5 dag siekanych orzechów i/lub rodzynek
szczypta soli
Banany rozgnieść widelcem, dodać cukier, wymieszać.
Dodać przesianą mąkę/mix, jajo, sól i sodę oraz masło. Wymieszać.
Dodać rodzynki i/lub orzechy, i po raz ostatni wymieszać.
Formę (taką regularną keksówkę - to chyba 25 cm) wysmarować masłem i wysypać mąką bg, wlać ciasto.
Piec około 1 godziny w 160 stopniach. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto już nie klei się do niego.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, domieszać olej, potem stopniowo
dodać mąkę, sodę, proszek, marchewkę i cynamon, a następnie dodać
orzechy i rodzynki. Wlać do wysmarowanej blachy i piec w temp. 220 st.
przez ok. pół godziny.
Biszkopt
1szklana maki (grunt zeby byla rowniez bezmleczna)
1szklanka cukru lub fruktozy
4 jaja
1lyzeczka proszku do pieczenia
4 lyzki oleju.
Bialko ubijamy, dodajemy cukier i dalej ubijamy, dodajemy zoltka,
make, proszek i na koncu olej. Taka porcja nadaje sie dobrze do
okraglej tortownicy o sredniej wielkosci. Piec w temp. 180 stopni przek ok. 45 min.