Zapraszam
Moja historia
Moje choroby
Rehabilitacja
Dieta
Dokumentacja
Jak możesz mi pomóc
Kontakt


Pierogi bezglutenowe
0,5 szklanki kleiku kukurydzianego
ok. 1,5 szklanki mąki bezglutenowej
łyżeczka oleju
sól
woda
Kleik uzupełnić wodą do pełnej szklanki, wymieszać, dodać olej, sól i mąkę. Zagnieść ciasto (powinno mieć konsystencję jak na pierogi). Mąki dodać tyle, aby ciasto nie kleiło się zbytnio do rąk. Urwać kawałek ciasta, włożyć dowolny farsz i zakleić. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować 5 - 8 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Najlepiej gotować pierogi tuż po przygotowaniu. Jeśli muszą "czekać", ułożyć je na talerzu z mąką.

Ciasto bananowe

4 bardzo dojrzałe banany
25 dag mąki lub mixu
20 dag cukru
5 dag stopionego masła
1 jajo
1 łyżeczka sody oczyszczonej
5 dag siekanych orzechów i/lub rodzynek
szczypta soli

Banany rozgnieść widelcem, dodać cukier, wymieszać.
Dodać przesianą mąkę/mix, jajo, sól i sodę oraz masło. Wymieszać.
Dodać rodzynki i/lub orzechy, i po raz ostatni wymieszać.
Formę (taką regularną keksówkę - to chyba 25 cm) wysmarować masłem i wysypać mąką bg, wlać ciasto.
Piec około 1 godziny w 160 stopniach. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto już nie klei się do niego.

Ciasto marchewkowe
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki bezglutenowej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
szklanka grubo startej marchewki
orzechy włoskie i rodzynki
 pół szklanki oleju

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, domieszać olej, potem stopniowo dodać mąkę, sodę, proszek, marchewkę i cynamon, a następnie dodać orzechy i rodzynki. Wlać do wysmarowanej blachy i piec w temp. 220 st. przez ok. pół godziny.

Biszkopt
1szklana maki (grunt zeby byla rowniez bezmleczna)
1szklanka cukru lub fruktozy
4 jaja
1lyzeczka proszku do pieczenia
4 lyzki oleju.
Bialko ubijamy, dodajemy cukier i dalej ubijamy, dodajemy zoltka, make, proszek i na koncu olej. Taka porcja nadaje sie dobrze do okraglej tortownicy o sredniej wielkosci. Piec w temp. 180 stopni przek ok. 45 min.